Sambal Sotong

DSC_0931

Menu berbuka untuk hari rabu yang lepas…

Bahan-bahan:

3 ekor Sotong besar/sederhana (guna 4 ekor)
15 biji cili kering
2 labu bawang besar (merah)
1 inci halia
1 inci belacan (xada)
2 ulas bawang putih
2 sudu kicap manis
gula (x letak)
garam
minyak
air

Cara-cara:

Bersihkan sotong, cabut kepala, belah sotong, hiris (saiz ikut suka) dan cuci bersih. kelar-kelar sotong pada bhgn putih (sebelah dlm).
Didihkan air, celur sotong sebentar supaya ia bergulung dan cepat-cepat angkat, toskan.
Blend satu labu bwng besar, bawang putih, halia dan cili kering.Kisar halus.
Tumis bahan kisar bersama belacan hingga garing.
Tambahkan 1 labu bawang besar yg dimayang kasar.
Masukkan gula, garam dan kicap manis utk warna dan rasa.
Kacau sebati. Tambah sedikit air supaya sambal tidak terlalu kering.
Jika suka boleh tambahkan sos tiram or sedikit air asam jawa.
Masukan sotong, kacau sebentar angkat.
Jgn masak sotong terlalu lama, ia akan keras dan mengecut, nanti jadi tak sedap.
Ok...siap utk dihidang....

Resipi dari Catzcafe.

Suami sangat suka sambal sotong ni…. cuma cheq jer tak leh nak makan sangat coz terlalu pedas… hehe tak tahan pedas la dong!

1 from thier kitchen:

MissSecretary said...

huhuhu, my fav nie... :)

September 1, 2010 at 11:26 AM