Daging Hitam Berempah Madu
Bahan-bahan
- 500 gm daging batang pinang - dihiris nipis
- 2 batang serai – diketuk (xada)
- 1 inci halia - diketuk
- air secukupnya
- 2 sb. rempah kari daging
- 1 sb. rempah kurma
- 1 st. serbuk ketumbar
- 4 sb. kicap pekat manis
- 1 sb. serbuk cili kering (yg kasar2)
- 1 sb. sos Honey BBQ Blackpepper (xada so sy guna 1 sb serbuk lada hitam)
- 1 st. cuka
- 3 sb. madu
- 1 st. gula (optional) - (xletak)
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk:-
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- Daging direbus dengan air secukupnya dan masukkan serai dan halia yang diketuk. Rebus hingga empuk. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi dengan api sederhana.
- Masukkan serbuk kari daging, serbuk kurma, serbuk cili kering, serbuk ketumbar dan serai yang direbus bersama daging tadi. Kacau sebentar.
- Masukkan daging dan kacau balik rata-rata.
- Tambah kicap pekat manis, cuka, sos honey BBQ, madu dan garam secukup rasa.
- Tambah sedikit air jika terlalu kering. Masak hingga rempah meresap dan naik berminyak.
- Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak.
Resepi dari Kak Hana
En Suami mmg suka daging hitam ni… :)
2 from thier kitchen:
dah ade update...mantap ahh
ye la.. mau lawan taukeh!
Post a Comment