Daging Hitam Berempah Madu

Bahan-bahan

  • 500 gm daging batang pinang - dihiris nipis
  • 2 batang serai – diketuk (xada)
  • 1 inci halia - diketuk
  • air secukupnya
  • 2 sb. rempah kari daging
  • 1 sb. rempah kurma
  • 1 st. serbuk ketumbar
  • 4 sb. kicap pekat manis
  • 1 sb. serbuk cili kering (yg kasar2)
  • 1 sb. sos Honey BBQ Blackpepper (xada so sy guna 1 sb serbuk lada hitam)
  • 1 st. cuka
  • 3 sb. madu
  • 1 st. gula (optional) - (xletak)
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis

 

Bahan Tumbuk:-

  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
Cara Memasak:-
  1. Daging direbus dengan air secukupnya dan masukkan serai dan halia yang diketuk. Rebus hingga empuk. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi dengan api sederhana.
  3. Masukkan serbuk kari daging, serbuk kurma, serbuk cili kering, serbuk ketumbar dan serai yang direbus bersama daging tadi. Kacau sebentar.
  4. Masukkan daging dan kacau balik rata-rata.
  5. Tambah kicap pekat manis, cuka, sos honey BBQ, madu dan garam secukup rasa.
  6. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Masak hingga rempah meresap dan naik berminyak.
  7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak.

 

Resepi dari Kak Hana

DSC_0911

En Suami mmg suka daging hitam ni… :)

2 from thier kitchen:

ReyhaEphyra said...

dah ade update...mantap ahh

August 30, 2010 at 8:34 AM
Lady Mira said...

ye la.. mau lawan taukeh!

August 30, 2010 at 8:46 AM