Kerang Sambal

P9230066

Bahan-bahan:
1 kg kerang
10 biji cili kering
1labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai (ketuk penyek)
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
minyak utk menumis
air
garam
gula


Cara-cara:
Bersihkan kerang,klau rajin berus kulit setiap sebiji tuh..hik..bilas banyak kali dan toskan.
Kisar halia, bawang besar, bawang putih dan cili kering.
Tumis bahan kisar hingga garing, masukan sos tiram dan serai, kacau sebati.
Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
Masukkan 2 cawan air, biar didih.
Masukkan kerang dan biar masak, sesekali kacau biar masak sekata dan sos sambal tu meresap kepada kerang.
(kalau boleh tutup supaya kerang betul-betul masak).
Dah masak boleh lah angkat dan hidang.

0 from thier kitchen: